The Rockwell

The Rockwell provides 262 new residential units as well as 5000 sf of retail in the Lower Pacific Heights neighborhood of San Francisco. Located near the City’s historic Auto Row, the project repurposes two historic facades of former automobile-related businesses. Inspired by this cultural history the project’s central open space courtyard is designed to evoke the lines of mid-century cars and the open road, and to tie the project to the history of its site.

The design includes a central gathering area with a custom precast firepit, dining table, and outdoor kitchen as well as built-in benches. The raised planters move horizontally and vertically to create landscaped spaces and to underscore the design concept. A second smaller space provides a more intimate gathering area at the far end of the courtyard.

The landscape design also includes the retention of several large existing trees on the site as well as the filtering and retention of storm water through permeable pavers and 1800 sf of flow-through planters on several levels.

Click on any image to view slideshow…